1. KORIZMENA NEDJELJA

Župa sv. Stjepana – Gorica-Sovići

Župne obavijesti

1. KORIZMENA NEDJELJA

6. 3. 2022.

 

  1. Tjedan pred nama je proljetni kvatreni tjedan. Proljetne kvatre posvećene su pokori i obraćenju.

 

  1. Pobožnost križnog puta molimo svakoga petka u Sovićima u 17, a u Gorici u 18 sati.

 

  1. Kako ste svi mogli primijetiti već nekoliko godina postoji problem s krovom na župnoj crkvi, odnosno kako vrijeme odmiče on sve više prokišnjava. Zimus smo privremeno zakrpili problematična mjesta, da bi barem božićali u suhoj crkvi. Pozvali smo stručnjake da nam dadnu procjenu što bi trebalo i što se može napraviti. Njihov zajednički zaključak (i limara i krovopokrivača) je da kompletni lim, okapnice, oluke i naravno crijep na krovu treba promijeniti. Radove smo već ugovorili i materijal pripremili. Čekamo povoljno vrijeme da se to odradi. Nadamo se početkom drugog tjedna. Kad bude vrijeme za širu akciju pozvat ćemo i sve vas, koji mognete da se uključite u akciju i radove, a stručne, majstorske, radove odradit će tvrtke koje se tim bave. Što se tiče financijskog dijela, mi smo kroz ovih nekoliko godina uštedili nešto novca koji ste vi darivali, tako da ovo glede krova možemo zaokružiti bez većih problema. Naravno, oni koji mogu i žele darovati uvijek su dobro došli, baš kao i oni koji će svoj doprinos dati u konkretnim akcijama kad za to dođe vrijeme. U sljedeću nedjelju, bit će još konkretnijih informacija.

 

  1. Od početka ruske invazije na Ukrajinu pratimo tužne i zabrinjavajuće vijesti. U sredstvima priopćavanja gledamo i slušamo o ljudima koji proživljavaju ponajteža ljudska iskustva i životne drame. Mnogo je ranjenih i ubijenih. Osim svih onih koji su prešli granice ili pred njima čekaju danima, već se govori o milijunima raseljenih osoba unutar Ukrajine, a broj se povećava iz dana u dan.

U Ukrajini postoji i naša franjevačka Provincija sv. Mihaela Arkanđela, sa sjedištem u Žitomiru, gradu udaljenu 120 kilometara od Kijeva. Provincija ima 16 samostana i opslužuje 54 župe. Većina njihovih samostana i crkava postali su ovih dana utočiste mnoštva ljudi koji su ostali bez krova nad glavom. Fratri u Ukrajini u ovome trenutku trebaju novčanu pomoć – namirnice se još uvijek mogu kupiti u Ukrajini. U dogovoru s našom Generalnom Kurijom u Rimu, otvoren je poseban bankovni račun u Poljskoj te im se preko njih dostavlja novac u gotovini (bankovni sustav u Ukrajini uglavnom je obustavljen).

Prema naputku našega Provincijala, svi naši samostani i župe (pa tako i naša župa) uputit će hitnu interventnu pomoć već sutra, preko našega Provincijalata. A u sljedeću nedjelju svi vi moći ćete dati svoj doprinos pri izlasku iz crkve. Ova pomoć se ne može sad prikupljati preko i redovite nedjeljne milostinje, jer je to u ingerenciji biskupa. Takvo će prikupljanje biti vjerojatno naknadno kada biskup odredi. A mi ćemo do tada činiti što možemo.

U ime fratra koji tamo žive i djeluju, a preko njih i u ime svih vjernika i svih potrebnih, svima srdačno hvala!

 

  1. Bratovština Sv. Stjepana poziva vas i ove godine na Korizmene tribine. Prva je u petak, u 20 sati. U staroj župnoj kući bit će otvorena humanitarna izložba slika sa šeste Likovne kolonije održane jesenas u Gorici u znak sjećanja na Zvonku Bušića Taika. Slike će biti na prodaju po povoljnim cijenama u humanitarne svrhe. Gošća na tribini je i supruga pokojnog Zvonke Bušića.

 

  1. Od tiska je stigao novi broj Naših ognjišta, Glasa koncila i Svjetla riječi. Izašao je i novi broj Župnog listića.

 

 

————————————————–

SOVIĆI:

Kako svi možete vidjeti radovi na parku iza crkve i pomoćnom pastoralnom objektu, stalno pomalo napreduju. U skorije vrijeme smo na pastoralnom objektu postavili otvore, i odradili čitav niz poslova unutar samog objekta. Također smo u parku postavili rubnjake, kocku na staze i pripremili teren za sjetvu trave. U središnjem dijelu predviđeno je postavljanje Gospina kipa, ali dok dođe vrijeme za to, u prostoru okolo predviđena je sadnja kvalitetnih sadnica ruža koje su u nabavi. Već su se neki raspitivali i ponudili kupiti jednu ili više sadnica. To možete učiniti tako što ćete dati novčani prilog u tu svrhu. To možete i danas nakon mise, pred crkvom, i narednih dana. Cijena jedne sadnice je oko 10 maraka…

Evo sve skupa pomalo poprima završne konture, neka bude Bogu na slavu a nama na korist i na ponos.

 

Za sve naše dobročinitelje, molimo: Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

 

Udostoj se Gospodine sve koji nam dobro čine, poradi imena svoga u ovom životu svakim blagoslovom blagosloviti, i na koncu ovog, nagraditi životom vječnim u kraljevstvu nebeskom. Amen.