Župne obavijesti BOGORODICA MARIJA 1.1. 2021.

Župa sv. Stjepana – Gorica-Sovići

Župne obavijesti

BOGORODICA MARIJA

1.1. 2021.

 

  1. Želimo vam svima sretnu i blagoslovljenu novu godinu! Na dobro vam došlo Mlado lito!
  2. Po običaju, na Novu godinu, evo nekoliko podataka iz župnog ureda:

 

Na početku protekle 2020. godine, u župi smo blagoslovili 733 domaćinstva u kojima je živjelo 2.534 člana.

U protekloj 2020. godini,

KRŠTENO je 42 djece, od toga 4 ne žive u Župi. Dakle, krštenih župljana je 38.

POKOPANE su 52 osobe, od toga ovdje nije živjelo njih 13. Dakle, umrlih župljana bilo je 39.

PRIRODNI PRIRAST je, računajući samo župljane koji su kršteni i žive tu odn. one koji su živjeli tu i umrli, -1.

VJENČANJA je bilo 18. Od toga sa strane (koji nemaju nikakve izravne veze s našom župom) 1. Od 17 parova koji imaju veze s našom župom ovdje je ostalo živjeti 3.

PRVOPRIČESNIKA je bilo 32, od toga 2 iz drugih župa, dakle naših župljana 30.

S obzirom na situaciju s pandemijom novog korona virusa, redovita godišnja brojanja vjernika na misama koja se obavljaju u neutralnim nedjeljama u proljeće i u jesen, ove godine nismo činili.

Stare i bolesne župljane ove godine smo obišli ljetos i sad početkom adventa. Njih imamo oko 120.

Izvanredno, na poziv na bolesnika otišli smo tridesetak puta.

Tijekom 2020. godine podijelili smo 24.000 pričesti (prošle godine bilo je 35.000).

 

  1. Ovih dana svjedočili smo razornom potresu na području Banovine. Naravno, ljudi su, na prvu reagirali emotivno i s najboljom željom da pomognu, što je svakako više nego hvale vrijedno. Međutim, naš mjesni biskup, msgr. Petar, odredio je da sve vrste pomoći Sisačkoj biskupiji, što se tiče župnih ureda, koordinira Biskupijski Caritas koji je u stalnom kontaktu s Hrvatskim Caritasom i Caritasom Sisačke biskupije. Na temelju toga svi smo pozvani da ne skupljamo i ne šaljemo pomoć u naturi (hrana, higijena, odjeća, obuća, posteljina,…) nego da svoj dar damo u novcu. Ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije, ponovila je isto. Ona doslovno kaže: “Molim vas nemojte prikupljati i slati hranu. Mi naprosto ne znamo što ćemo više s time. Bolje je dati 1 KM – i slobodno recite ljudima da nije sramota donirati 1 KM – nego da nam šaljete pakete. Mnogo toga je porušeno i trebat će puno sredstava da se to popravi. Stoga će nam, kada ovo sve prođe, novac najviše trebati” – veli ona. 

 

  1. S tim u vezi, naš je biskup poslao Orkužnicu na sve župne urede u kojoj između ostalog kaže: „određujem i pozivam Vas da u nedjelju, 3. siječnja 2021., pozovete sve župljane na molitvu posebno za duše onih koji su izgubili život u spomenutom potresu kao i za one koji trpe posljedice, bilo da su ozlijeđeni ili su ostali bez svoga doma, posla, crkve, škole.

Također, sva prikupljena kolekta (milostinja) u nedjelju, 3. siječnja 2021., ide za pomoć Sisačkoj biskupiji, pa Vas u tom smislu molim da pozovete vjernike da dadnu svoju financijsku pomoć i na taj način ublažimo posljedice ovoga potresa i potrebe naše braće i sestara u Sisačkoj biskupiji.

Naš je biskupijski caritas otvorio i donacijski broj kod HT Eroneta, na čiji poziv donirate 2KM na ovu nakanu. Broj je 092 890 880, a imate ga i na internetskim stranicama.

  1. Bratovština sv. Stjepana, Franjevački svjetovni red (FSR) i Frama već su prije započeli humanitarnu akciju za pomoć potresom pogođenoj braći u Petrinji, Sisku, Glini… Akcija se i dalje nastavlja. Pomoć će biti prikupljana svakodnevno do utorka 5. siječnja 2021. godine (a prema potrebi i duže) u Staroj župnoj kući od 17 do 20 sati. Prikupljaju se nekvarljivi prehrambeni proizvodi, s naglaskom na dječju hranu! Ova će pomoć biti upućena u dogovoru s mjerodavnim institucijama.

 

————————————————–

SOVIĆI:

Za sve naše dobročinitelje, molimo: Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Udostoj se Gospodine sve koji nam dobro čine, poradi imena svoga u ovom životu svakim blagoslovom blagosloviti, i na koncu ovog, nagraditi životom vječnim u kraljevstvu nebeskom. Amen.